31.08.2011 13:25

Menštruácia a menštruačný cyklus, časť 1.

V priemere má každá žena menštruáciu približne 500 krát počas svojho života. Prvá menštruácia je tým, čím sa údajne z dievčat meníme na ženy.

Čo je menštruácia?

Menštruácia je časťou ženské reprodukčného cyklu, ktorý nastáva v čase, keď sa dievčatá stávajú pohlavne dospelými, v čase puberty.

Počas menštruácie, žena krváca z maternice cez vagínu, a to môže trvať 3 až 7 dní. Nový cyklus začína približne každých 28 dní, za podmienky, že žena v priebehu daného cyklu neotehotnie.

Prečo ženy menštruujú?

Menštruácia je veľmi zložitý proces zahŕňajúci veľa rôznych hormónov, ženské pohlavné orgány a aj mozog.

Ženské vnútorné pohlavné orgány sa skladajú z 2 vaječníkov, vajcovodov, maternice a vagíny. Vaječníky obsahujú vajíčka, z ktorých sa počas každej menštruácie zvyčajne jedno uleží a vyzrie v dôsledku pôsobenia hormónov cirkulujúcich v krvnom riečisku.

Keď je vajíčko úplne zrelé, vypudí sa z vaječníka do vajcovodu, kadiaľ následne putuje do maternice. Sliznica maternice (endometrium) v tomto období narastá pôsobením hormónov a je pripravená prijať oplodnené vajíčko.

Ak je vajíčko oplodnené a žena otehotnie, vajíčko sa upevní na sliznici maternice. Ak vajíčko nie je oplodnené začína menštruácia a celý cyklus sa následne opakuje.

Množstvo krvi stratené v dôsledku bežnej mesačnej menštruácie býva zvyčajne menej ako 80 ml.

Čo ovplyvňuje menštruáciu?

Ako bolo uvedené vyššie, menštruácia je veľmi zložitý proces, ktorý zahŕňa veľa rôznych hormónov, ženské pohlavné orgány a mozog.

Predovšetkým a ako prvé uvedieme hormóny, ktoré ovplyvňujú menštruáciu. Ak nie sú v rovnováhe, bude pravdepodobne ovplyvnený aj celý menštruačný cyklus. Ak je váš menštruačný cyklus často nepravidelný, požiadajte lekára, aby zistil, aký je stav hormónov vo vašej krvi, a tým zistil, či sú v rovnováhe. To poskytne prinajmenšom hrubú predstavu o tom, či existuje závažný hormonálny problém.

Váha ženy takisto ovplyvňuje jej hormonálnu rovnováhu a menštruáciu. Ak má žena podváhu, jej hormóny prestanú správne fungovať a jej menštruácia sa môže zastaviť. Nedávne výskumy takisto ukázali, že obezita môže vyviesť hormóny z rovnováhy a sťažuje ženám otehotnenie. Stres takisto ovplyvňuje hormóny. Mnohé ženy zisťujú, že ak sa pre niečo trápia alebo majú problémy, môže to ovplyvniť ich menštruáciu.

Pravidelné cvičenie a udržiavanie kondície môže pomôcť regulovať menštruačný cyklus. Takisto pravidelné používanie aniónových vložiek a intímiek môže prispieť k regulácii menštruačného cyklu a upraveniu hormonálnej rovnováhy.

Súvisiace články:

—————

Späť


Kontakt




Anketa

Vyskúšali ste už nové aniónové vložky LalaMoon?

Áno (339)
79%

Nie (92)
21%

Celkový počet hlasov: 431


O produktoch

16.02.2014 13:46

Aniónové vložky WinCare sa menia na WinIon

Spoločnosť Winalite, ktorá je výrobcom Aniónových vložiek WinCare oznámila ich nový dizajn a  nový názov WinIon. Vytvorená vizuálna identita reprezentuje nový vzhľad, ktorý...

Celý článok

—————